NIS2 en ESG: Hoe wetgeving bedoeld voor grote bedrijven ook jouw KMO raakt

De voorbije jaren is er heel wat wetgeving bijgekomen vanuit Europa die specifiek gericht is op grote bedrijven. Twee van de meest besproken regelgevingen zijn NIS2 en ESG. Hoewel deze set van regels in eerste instantie lijkt te zijn ontworpen voor grote bedrijven, hebben ze ook aanzienlijke implicaties voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's). In deze blog gaan we dieper in op de impact van deze regels op KMO’s.

Wat is NIS2?

NIS2, de opvolger van de eerste Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS), is een wetgeving die is ontworpen om de cyberweerbaarheid van grote bedrijven te vergroten. Deze richtlijn richt zich vooral op bedrijven die een kritieke rol spelen in de maatschappij, zoals aanbieders van essentiële diensten en digitale dienstverleners. Het doel van NIS2 is om ervoor te zorgen dat deze bedrijven beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen en andere digitale bedreigingen.

Wat is ESG?

ESG staat voor Environmental, Social, and Governance. Deze wetgeving verplicht grote bedrijven om transparanter te zijn over hun duurzaamheidsprestaties. Dit omvat rapportage over milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en bestuursstructuren. ESG-rapportage helpt investeerders en andere belanghebbenden om beter geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van de duurzaamheid en ethische praktijken van een bedrijf.

Hoe raken NIS2 en ESG jouw KMO?

Op het eerste gezicht lijken NIS2 en ESG weinig met elkaar gemeen te hebben, behalve dat ze beide gericht zijn op grote bedrijven. Maar vergis je niet: de impact van deze wetgevingen strekt zich uit tot KMO’s op wie deze regels in eerste instantie niet van toepassing zijn.

  • Toeleveringsketen

Grote bedrijven werken vaak samen met KMO's in hun leveringsketens. Als jouw KMO een leverancier is voor een groot bedrijf dat onder NIS2 valt, is de kans groot dat je klant ook aan jou bijkomende eisen zal opleggen op vlak van cyberveiligheid, in lijn met NIS2.

Dit kan betekenen dat je moet investeren in verbeterde beveiligingsmaatregelen en moet voldoen aan strenge rapportagevereisten.

  • Klant- en Investeerderseisen

Grote bedrijven die aan ESG-regelgeving moeten voldoen, kunnen hun duurzaamheidseisen doorduwen naar hun leveranciers. Dit betekent dat jouw KMO mogelijk moet rapporteren over je eigen duurzaamheidsprestaties en stappen moet ondernemen om te voldoen aan de ESG-criteria. 

Investeerders (waaronder ook banken) kunnen ook verwachten dat KMO's transparanter zijn over hun duurzaamheidsprestaties, zelfs als ze wettelijk niet verplicht zijn om dit te doen.

  • Concurrentievoordeel

Door proactief stappen te ondernemen op vlak van cyberveiligheid en duurzaamheid kan jouw KMO een concurrentievoordeel behalen. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze voldoen aan deze strengere eisen, worden aantrekkelijker voor grote bedrijven die op zoek zijn naar betrouwbare en duurzame partners.

  • Risicobeheer

Risicobeheer is een cruciaal aspect van bedrijfsvoering, ongeacht de grootte van je onderneming. Door te voldoen aan de NIS2- en ESG-standaarden kan jouw KMO beter voorbereid zijn op verschillende soorten risico's, waaronder Cyberrisico’s, waarborgen van operationele continuïteit,...

Conclusie

Hoewel NIS2 en ESG oorspronkelijk zijn ontworpen voor grote bedrijven, is het duidelijk dat de impact van deze wetgevingen zich ook uitstrekt tot KMO's. Door de eisen en verwachtingen van grote bedrijven, investeerders en andere belanghebbenden, worden KMO's indirect beïnvloed en gedwongen om hun eigen cyberbeveiligings- en duurzaamheidsmaatregelen te versterken. 

Het is daarom van cruciaal belang dat KMO's zich bewust zijn van deze wetgevingen en proactief stappen ondernemen om te voldoen aan de nieuwe standaarden. Zo kan je niet alleen voldoen aan de eisen van partners en klanten, een aantrekkelijkere zakenpartner worden én je eigen bedrijfscontinuïteit en reputatie beschermen.

Even sparren over de impact van NIS2 en ESG op jouw KMO? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek


NIS2 en ESG: Hoe wetgeving bedoeld voor grote bedrijven ook jouw KMO raakt
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x