Wat kan GCaaS betekenen voor je tech business?

In het snel veranderende zakelijke landschap van vandaag, ervaren veel tech bedrijven van alle groottes complexe juridische uitdagingen. Zij kunnen zich geen interne juridische expertise veroorloven of betalen zich blauw aan externe legal counsels om hen te helpen met hun dagelijkse juridische vragen. Net voor die groep van tech companies ontwikkelden we met Legal Freaks het General Counsel as a Service model.

Maar hoe werkt dit model nu precies? En welke meerwaarde betekent ze voor jou business betekenen?

Wat is General Counsel as a Service (GCaaS)?

General Counsel as a Service (GCaaS) is een juridisch adviesmodel dat tech bedrijven toegang biedt tot ervaren legal managers zonder de noodzaak om een fulltime General Counsel in huis aan te nemen. De legal manager is heeft een generalistische achtergrond en kan vrij breed adviseren. Waar zijn/haar expertise tekort komt kan hij/zij schakelen met een team van experten met bijzondere expertise in bepaalde materies.

Dit is hoe het GCaaS-model werkt:

  1. Legal Scan: de opstart van een GCaaS-traject is altijd een Legal Scan. Dit is een 360° legal check van je onderneming waarin we op zoek gaan naar de gaps, risico’s en opportuniteiten op vlak van legal.
  2. Legal Roadmap: Op basis van die Legal Scan kunnen we een op maat gemaakte plan opstellen voor waarin we alle deliverables opnemen die we wensen aan te pakken in samenspraak met jou. Deze Legal Roadmap kan bestaan uit deliverables zoals: standaard contracten aanpassen, sales opleiden, GDPR-compliance, arbeidscontracten en reglement checken,…
  3. Toegang tot General Counsel : Van zodra je akkoord geeft op het uitvoeren van de Legal Roadmap kunnen we de GCaaS opstarten. Voor een vaste maandelijkse vergoeding heb je toegang tot een fractional General Counsel die de Legal Roadmap uitvoert en zijn we de vaste strategische legal partner van onze klanten.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Een van de belangrijkste voordelen van het GCaaS-model is de schaalbaarheid. Naarmate je bedrijf groeit (of je business model wijzigt), kan je makkelijk het niveau van juridische ondersteuning aanpassen, zodat je alleen betaalt voor de diensten die je nodig heeft.

GCaaS biedt een kosteneffectief alternatief voor het aannemen van een fulltime General Counsel of het onderhouden van een in-house juridische afdeling. Je bespaart op overheadkosten zoals salarissen, voordelen en kantoorruimte.

Na verloop van tijd en naarmate je General Counsel je business beter leert kennen, wordt hij/zij een echte strategische partner die gericht en proactief advies kan geven.

Conclusie

Het General Counsel as a Service (GCaaS) model is een interessante oplossing voor bedrijven die expertise in juridische zaken zoeken zonder de overheadkosten van het in dienst nemen van een fulltime in-house General Counsel. Met zijn flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie stelt GCaaS jou als techbedrijf in staat om juridische uitdagingen effectief aan te pakken en risico’s te beheersen, terwijl je je zelf kan richten op je kernactiviteiten.

Als techbedrijf navigeren door het complexe en steeds veranderende legal landschap is makkelijker als je een fractional general counsel als business partner hebt.

Benieuwd wat dit model voor jouw business kan betekenen? Plan dan snel je kennismakingsgesprek.

Contacteer ons