Starten als legal consultant: the other way

Stel je wil starten als legal consultant of advocaat, hoe begin je daaraan? En hoe zorg je ervoor dat je een gezond bedrijf kan uitbouwen en tegelijkertijd een gezonde work-life balance kan behouden? Been there, done that… Lees even mee.

Hoe begin je eraan?

Net zoals elke zelfstandige begint je avontuur als legal consultant of als advocaat met het bedenken van een naam, een website, het bedenken van een uurtarief of pakketten die je wil verkopen. Als dat allemaal klaar is, kan je starten met je marketing, posten op social media, werken aan je naamsbekendheid, netwerken,…

Als je een perfectionist bent (zoals ik 😇), dan duurt dat eerste proces al gemakkelijk een paar maanden en heb je eigenlijk altijd het gevoel nooit “klaar” te zijn.

Eens gelanceerd beginnen dan met mondjesmaat de eerste klanten te komen na een aantal weken. Eerst vrienden en familie die je dan uiteraard aan een “vriendenprijsje” wil helpen en na een 6-tal maand misschien ook de eerste echte “grote” klant. Terwijl je hard aan het werken bent om je klanten inhoudelijk te helpen, mag je niet vergeten om te blijven posten op social media en te blijven netwerken. Want als je dat pauzeert voor een aantal weken, moet je opnieuw opbouwen. Dat is althans mijn ervaring.

Uiteraard moet je daarnaast ook je facturatie opvolgen en boekhouding doen.

Naarmate je langer bezig bent, komen klanten terug met nieuwe vragen. Sterk! Dat wil zeggen dat ze tevreden zijn, maar betekent ook dat je op een dag een vraag zal krijgen die totaal je expertise niet is. Misschien heb je een netwerk aan wie je de vraag kan doorspelen? Of misschien ook niet?

En dan komt de vakantie eraan… maar je klanten nemen niet allemaal vakantie op momenten dat jij vakantie neemt. Dus de stroom aan mails en vragen blijft gewoon doorlopen. Dan maar laptop meenemen op vakantie?

Aan het einde van de maand waarin je vakantie hebt genomen kan je weinig factureren want weinig uren gepresteerd. Auwch.

Klinkt herkenbaar? Dit is in elk geval hoe ik mijn periode als legal consultant in de begindagen van Legal Freaks heb ervaren. Maar gelukkig kan het ook anders. 👇

The other way…

Met Legal Freaks hebben we een heel traject achter de rug, van eenmans/vrouws legal consultant naar het uitbouwen van een consultancy bedrijf met een bewezen product market fit. Wij ondersteunen groeibedrijven (start-ups en scale-ups) met legal management op een slimme manier.

Met “slim” bedoelen we: helemaal ingericht op basis van de noden van de klant en op basis van een innovatief business model die zorgt voor een lange termijn relatie met klanten én een stabiele cash flow.

Met “slim” bedoelen we ook: op een manier die perfect aansluit bij alle andere rollen die we vervullen naast onze job: als mama of papa, als partner, als lid van een sportvereniging,…

Elke keuze die we hebben gemaakt in ons business model hebben we genomen met precies dát in het achterhoofd.

En het goeie nieuws is: binnenkort kunnen legal freelancers, legal consultants of advocaten die zich hierin herkennen en onze ervaring delen dit groeiverhaal mee vormgeven.

Benieuwd hoe? Bezorg ons je contactgegevens en we houden je op de hoogte wanneer we lanceren.

Contacteer ons